Jdi na obsah Jdi na menu

Zdraví je poklad......

14. 5. 2010


Zdraví

Cibule stimuluje smysly, podporuje sex, trávení, naložená, prosypaná cukrem nebo s medem a citrónovou šťávou působí výborně proti kašli, zvláště u dětí. Snižuje tepovou frekvenci, vhodná na parazity. Vařená je méně pálivá, sladká. Navzdory palčivé chuti ochlazuje! Syrová je vhodná pro Kaphu, vařená pro Vátu a Pittu. Cibule šalotka a pórek mají podobné, ale mírnější účinky.  

 

RECEPTY

-         Nastrouhaná syrová cibule: na horečku, křeče.

-          Z nastrouhané cibule s 1/2 lžičkou kurkumy a 1/2 lžičkou kari uděláme pastu na bolest kloubů.

-          Cibuli nakrájenou na tenká kolečka prosypeme cukrem nebo přidáme med a citrónovou šťávu, dáme do misky, přikryjeme, necháme proležet v lednici, potom při pokojové teplotě podáváme proti kašli, zvláště dětem

 

Příroda místo fitka

Zdravý pohyb

Potřebujete zhubnout nebo zlepšit svoji fyzickou kondici? Pak namísto do fitka zajděte cvičit do přírody. Nejenom, že ušetříte za permanentku, ale navíc svého cíle dosáhnete mnohem snáze.

Atleti ve starém Řecku necvičili nazí z důvodů exhibicionismu. Už tehdy si totiž lidé všimli, že sluneční záření (konkrétně jeho ultrafialová složka) výrazně zvyšuje výkonnost svalů, na něž dopadá.


Přirozené světlo však má i další příznivé účinky: Podstatně  zlepšuje přenos kyslíku krví, čímž napomáhá nejen zlepšení fyzické kondice, ale také zvyšuje příznivý dopad fyzické aktivity na stav srdečně cévního systému a výkonu mozku. Dále usnadňuje přeměnu krevního cukru na zásobní polysacharid glykogen, na jehož celkovém množství je závislá výkonnost ve vytrvalostních sportech. Rovněž podporuje vylučování škodlivin a zplodin metabolismu (například kyseliny mléčné), čímž urychluje regeneraci. Sportovci, kteří trénují převážně venku, navíc méně často trpí potížemi pohybového aparátu a dalšími zdravotními problémy

A v neposlední řadě slunce pomáhá i při snižování váhy. Lidé, kteří často pobývají venku, totiž mají výrazně vyšší podíl svalové hmoty, i když se pohybu věnují jen minimálně. A protože svalová tkáň má i v klidu mnohem vyšší energetickou spotřebu než zbytek těla, daří se jim hubnout mnohem snáze.


K dosažení těchto účinku je ovšem potřeba sportovat venku bez brýlí (nejen slunečních, ale i dioptrických či kontaktních čoček), a zároveň nechat co největší plochu pokožky nezakrytou oděvem. Pokud to není možné (např. v zimě), volte raději přírodní materiály, které ve srovnání s umělými propouštějí větší procento slunečního záření.

Autor: Peter Salva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář